ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "МАЙДАН-ВИЛЬСЬКИЙ КОМБІНАТ ВОГНЕТРИВІВ"

Код за ЄДРПОУ: 00293640
Телефон: (096)-703-84-98
e-mail: mvkvs@ukr.net
Юридична адреса: Хмельницька область, Шепетівський район, с.Михайлючка, вул.Островського, 3 Б
 
Дата розміщення: 26.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Приватне АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “МАЙДАН-ВИЛЬСЬКИЙ КОМБІНАТ ВОГНЕТРИВІВ”

Примітки до фінансової звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2017 року
(в тис. грн.)

І. Загальна інформація

1.1. Основна діяльність

Приватне акціонерне товариство “Майдан-Вильський комбінат вогнетривів” (далі «Товариство») є юридичною особою, створеною відповідно до законодавства України. Приватне акціонерне товариство “Майдан-Вильський комбінат вогнетривів”, засноване згідно з рішенням регіонального відділення ФДМУ по Хмельницькій області від 20 березня 1996 року № 315 шляхом перетворення Державного підприємства «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» у Відкрите акціонерне товариство «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів».
Товариство безпосередньо здійснює такі основні види фінансово-господарської діяльності:
- виробництво та реалізація виробів керамічних тугоплавких, легкоплавких, теплоізоляційних, заповнювача напівкислого, інших супутніх виробів;
- видобуток, виробництво та реалізація глини вогнетривкої та її супутніх матеріалів, гіпсу, алебастру і ангідриту, виробів з цих матеріалів;
- експлуатація родовищ та видобування глини та коаліну, пегматиту та іншої полевошпатової сировини та інших корисних копалин;
- виробництво та реалізація будівельних матеріалів, виробів сантехнічного призначення, інших керамічних та будівельних виробів;
- оптова, дрібнооптова та роздрібна торгівля будь-якими товарами, що не заборонені чинним законодавством України, у тому числі товарами народного споживання, продукцією виробничо-технічного призначення виробами з кераміки, корисними копалинами, товарами власного виробництва та інщих виробників;
- інші види діяльності
Юридична адреса Товариства: вул. Островського, буд. 3 Б, с. Михайлючка, Шепетівський р-н, Хмельницька обл., 30416.
Функціональною валютою звітності є гривня. Звітність складена в тисячах гривень.
За всі звітні періоди, закінчуючи роком, що завершився 31 грудня 2011 року, Товариство готувало фінансову звітність відповідно до національних стандартів бухгалтерського обліку України. Ця фінансова звітність є консолідованою фінансовою звітністю, складеною відповідно до МСФЗ.
В 2017 році відповідно до протоколу зборів акціонерів від 10.04.2017 року №8 змінено тип товариства з публічного на приватне акціонерне товариство та найменування Товариства з Публічного акціонерного товариства «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» на Приватне акціонерне товариство «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів».

1.2. Операційне середовище.

Протягом 2017 року в Україні спостерігалося суттєве погіршення економічної ситуації, що було обумовлено наступними факторами:
• військові дії на сході України та розрив міжрегіональних зв’язків унаслідок анексії АР Крим;
• низький зовнішній попит унаслідок гальмування економічного зростання країн – основних торговельних партнерів;
• ускладнені торговельні відносини з Російською Федерацією;
• зниження купівельної спроможності населення внаслідок зменшення реальних доходів населення;
• погіршення фінансових результатів підприємств, звуження кредитної активності, скорочення державного фінансування та високий рівень невизначеності;
• зростання напруженості серед населення, падіння рівня життя та проблеми в фінансових відносинах.
Представлена фінансова звітність відображає поточну оцінку керівництва щодо можливого впливу умов здійснення діяльності в Україні на операції та фінансовий стан Товариства. Майбутні умови здійснення діяльності можуть відрізнятися від оцінок керівництва.
Негативні явища, які відбуваються в Україні, а саме політична нестабільність, зниження основних економічних показників та високий рівень інфляції, коливання курсу національної валюти, погіршення інвестиційного клімату вплинули та можуть надалі мати негативний вплив на результати діяльності та фінансовий стан Товариства, характер якого на поточний момент визначити неможливо.
Девальвація національної валюти призвела до тиску на індекс споживчих цін. Офіційний рівень інфляції в Україні за 2017 рік сягнув 13,7 %.

ІІ. Основа представлення фінансової звітності

2.1. Загальні положення

Концептуальною основою даної фінансової звітності є бухгалтерські політики та принципи, що базуються на вимогах Міжнародних стандартів фінансової звітності (далі – МСФЗ), випущених Комітетом з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (далі – КМСБО) та інтерпретаціях, випущених Комітетом з інтерпретацій Міжнародної фінансової звітності (далі – КІМФЗ).
Товариство веде облікові записи у відповідності до вимог чинного законодавства України.
Дана фінансова звітність складена на основі таких облікових записів з коригуваннями, необхідними для приведення її у відповідність МСФЗ у всіх суттєвих аспектах.
МСФЗ не регламентовано форми фінансової звітності, проте МСБО 1 «Подання фінансової звітності» встановлені загальні вимоги про представлення фінансової звітності, рекомендації по структурі та мінімальні вимоги по її змісту. Відповідно до законодавства України форми та зміст фінансової звітності, окрім приміток до них, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. за № 73, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.02.2013 р. за № 336/22868. Дана фінансова звітність складена у відповідності до зазначеного наказу Міністерства фінансів України., що не дозволяє дотриматись всіх вимог МСБО 1 «Подання фінансової звітності» відносно структури та змісту фінансової звітності.
Дана фінансова звітність включає:
? звіт про фінансовий стан,
? звіт про сукупний дохід,
? звіт про рух грошових коштів (за прямим методом),
? звіт про власний капітал,
? примітки до фінансової звітності.
Ця фінансова звітність була затверджена до випуску 07 лютого 2018 року.

2. Функціональна валюта й валюта представлення

Національною валютою України є гривня. Таким чином, функціональною валютою та валютою представлення даної фінансової звітності є українська гривня. Операції у валютах, що відрізняються від функціональної валюти Товариства, вважаються операціями в іноземних валютах.
Дана фінансова звітність представлена у тисячах українських гривень, якщо не вказано інше.

3. Оцінки, судження та припущення

Підготовка фінансової звітності відповідно до МСФЗ вимагає від керівництва формування певних суджень, оцінок та припущень, які впливають на використання принципів облікової політики, а також суми активів та зобов'язань, доходів та витрат, які відображені в звітності. Оцінки та пов’язані з ними припущення ґрунтуються на історичному досвіді та інших факторах, які вважаються обґрунтованими за даних обставин, результати яких формують основу для суджень щодо балансової вартості активів та зобов’язань, яка не є очевидною з інших джерел. Незважаючи на те, що ці оцінки ґрунтуються на розумінні керівництва поточних подій, фактичні результати, у кінцевому підсумку, можуть відрізнятися від цих оцінок. Основні облікові оцінки та судження, що використовувались при застосуванні облікової політики наведено в Примітці 3.1.

ІІІ. Основні принципи облікової політики

Основні засоби
Основні засоби, придбані після дати переходу на МСФЗ, враховуються у звіті про фінансове положення за первинною вартістю, що включає всі витрати, необхідні для доведення активу до стану, придатного до використання, за вирахуванням накопиченої амортизації і збитків від знецінення.
Капіталізовані витрати включають основні витрати на модернізацію і заміну частин активів, які збільшують термін їх корисної експлуатації або покращують їх здатність генерувати доходи. Витрати на ремонт і обслуговування основних засобів, які не відповідають приведеним вище критеріям капіталізації, відображаються в звіті про сукупні доходи і витрати того періоду, в якому вони були понесені.
Сума, що амортизується, – це первинна вартість об'єкту основних засобів або переоцінена вартість, за вирахуванням його ліквідаційної вартості. Ліквідаційна вартість активу – це передбачувана сума, яку підприємство отримало б на даний момент від реалізації об'єкту основних засобів після вирахування очікуваних витрат на вибуття, якби даний актив вже досяг того віку і стану, в якому, імовірно, він знаходитиметься в кінці свого терміну корисного використання.
Амортизація основних засобів призначена для списання суми, що амортизується, впродовж терміну корисного використання активу і розраховується з використанням прямолінійного методу.
Дохід або збиток, що виникають в результаті вибуття або ліквідації об'єкту основних засобів, визначається як різниця між сумами від продажу і балансовою вартістю активу і признається в прибутках і збитках.

Нематеріальні активи
Нематеріальні активи з кінцевими термінами використання, придбані в рамках окремих операцій, враховуються за вартістю придбання за вирахуванням накопиченої амортизації і накопиченого збитку від знецінення. Амортизація нараховується рівномірно протягом терміну корисного використання нематеріальних активів. Очікувані терміни корисного використання і метод нарахування амортизації аналізуються на кінець кожного звітного періоду, при цьому всі зміни в оцінках відбиваються в звітності без перерахування порівняльних показників.
Нематеріальний актив списується при продажі або коли від його майбутнього використання або вибуття не очікується економічних вигод. Дохід або збиток від списання нематеріального активу, що є різницею між чистими сумами від вибуття і балансовою вартістю активу, включається в звіт про сукупні доходи і витрати у момент списання.

Знецінення основних засобів і нематеріальних активів
Товариство проводить перевірку наявності індикаторів знецінення балансової вартості матеріальних і нематеріальних активів на кожну звітну дату. В разі виявлення будь-яких таких індикаторів розраховується відшкодована вартість відповідного активу для визначення розміру збитку від знецінення (якщо такий є). Якщо неможливо оцінити відшкодовану вартість окремого активу, Товариство оцінює відшкодовану вартість генеруючої одиниці, до якої відноситься такий актив.
Нематеріальні активи з невизначеним терміном корисного використання і нематеріальні активи, не готові до використання, оцінюються на предмет знецінення як мінімум щорік і при виявленні будь-яких ознак можливого знецінення.
Відшкодована вартість визначається як більша із справедливої вартості активу за вирахуванням витрат на реалізацію і експлуатаційної цінності. При оцінці експлуатаційної цінності, очікувані майбутні потоки грошових коштів дисконтуються до приведеної вартості з використанням ставки дисконтування до оподаткування, що відображає поточну ринкову оцінку вартості грошей в часі і ризиків, властивих даному активу, відносно яких оцінка майбутніх грошових потоків не коректувалася.
Якщо відшкодована вартість активу (або генеруючої одиниці) виявляється нижчою за його балансову вартість, балансова вартість цього активу (генеруючої одиниці) зменшується до відшкодованої вартості. Збитки від знецінення відразу відображаються в прибутках і збитках, за винятком випадків, коли актив враховується за оціненою вартістю. В цьому випадку збиток від знецінення враховується як зменшення резерву по переоцінці.
У випадках, коли збиток від знецінення згодом відновлюється, балансова вартість активу (генеруючої одиниці) збільшується до суми, отриманої в результаті нової оцінки його відшкодованої вартості, так, щоб нова балансова вартість не перевищувала балансову вартість, яка була б визначена, якби по цьому активу (генеруючій одиниці) не був відображений збиток від знецінення в попередні роки. Відновлення збитку від знецінення відразу ж відображається в прибутках і збитках, за винятком випадків, коли актив враховується за оціненою вартістю. В цьому випадку відновлення збитку від знецінення враховується як збільшення резерву по переоцінці.

Необоротні активи, які утримуються для продажу
Необоротні активи і групи вибуття, класифіковані як утримувані для продажу оцінюються по найменшій вартості — або балансовій вартості, або справедливій вартості за вирахуванням витрат на продаж. Необоротні активи, які утримуються для продажу не підлягають амортизації.

Грошові кошти
Грошові кошти включають кошти в касі та грошові кошти на рахунках у банках, а також банківські депозити з початковим строком менше трьох місяців.

Торгівельна та інша кредиторська заборгованість
Торгова та інша кредиторська заборгованість оцінюється при первинному визнанні за номінальною вартістю

Витрати на позики
Витрати на позики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва кваліфікованого активу, тобто активу, підготовка якого до передбачуваного використання або для продажу обов'язково вимагає значного часу, додаються до вартості даних активів до тих пір, поки ці активи не будуть, в основному, готові до передбаченого використання або для продажу. Всі інші витрати на позики визнаються у складі звіту про сукупні доходи та витрати того періоду, в якому вони понесені.

Резерви
Резерви визнаються, коли у Товариства є поточне зобов'язання (юридична або конструктивне), що виникло в результаті минулих подій, для погашення якого, ймовірно, потрібне вибуття ресурсів, що втілюють економічні вигоди, і при цьому можна здійснити достовірну оцінку даного зобов'язання.
Сума, визнана в якості резерву, є найкращою оцінкою компенсації, необхідної для врегулювання поточного зобов'язання на звітну дату, беручи до уваги всі ризики і невизначеності, супутні даним зобов'язанням. У тих випадках, коли резерв оцінюється з використанням потоків грошових коштів, за допомогою яких передбачається погасити поточний зобов’язання, його балансова вартість є поточною вартістю даних грошових потоків.

Запаси
Запаси складаються, головним чином, із сировини та матеріалів, які призначені для використання у виробництві готової продукції. Запаси відображаються за найменшою з двох величин: собівартості або чистої вартості реалізації. Собівартість розраховується з використанням методів ФІФО.

Передплати постачальникам
Передоплати постачальникам відображаються за собівартістю.

Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток або збиток за рік є сумою поточного та відстроченого податку.
Поточний податок
Сума поточного податку визначається, виходячи з величини оподатковуваного прибутку за рік. Оподатковуваний прибуток відрізняється від прибутку, відображеного у звіті про сукупні доходи або витрати, через статті доходів або витрат, що підлягають оподаткуванню або вирахуванню для цілей оподаткування в інші періоди, а також виключає статті, які взагалі не підлягають оподаткуванню або вирахуванню для цілей оподаткування. Зобов'язання щодо поточного податку на прибуток розраховується з використанням ставок оподаткування, встановлених законодавством, що набрали чинності на звітну дату.
Відстрочений податок
Відстрочений податок визнається у відношенні тимчасових різниць між балансовою вартістю активів та зобов'язань, відображених у фінансовій звітності, та відповідними даними податкового обліку, використовуваними при розрахунку оподатковуваного прибутку. Відкладені податкові зобов'язання, як правило, відображаються з урахуванням всіх оподатковуваних тимчасових різниць. Відстрочені податкові активи відображаються з урахуванням всіх тимчасових різниць за умови високої ймовірності отримання в майбутньому оподатковуваного прибутку, достатнього для використання цих тимчасових різниць. Податкові активи та зобов'язання не відображаються у фінансовій звітності, якщо тимчасові різниці пов'язані з гудвілом або виникають внаслідок первісного визнання інших активів і зобов'язань в рамках угод (крім угод по об'єднанню бізнесу), які не впливають ні на оподатковуваний, ні на бухгалтерський прибуток.
Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кінець кожного звітного періоду і зменшується, якщо ймовірність отримання в майбутньому оподатковуваного прибутку, достатньої для повного або часткового використання цих активів, більш не є високою.
Відстрочені податкові активи та зобов'язання з податку на прибуток розраховуються з використанням ставок оподаткування (а також положень податкового законодавства), встановлених законодавством, що набрали або практично набрали чинності на звітну дату, які імовірно діятимуть у період реалізації податкового активу або погашення зобов'язання. Оцінка відстрочених податкових зобов'язань і активів відображає податкові наслідки намірів Товариства (станом на звітну дату) у відношенні способів відшкодування або погашення балансової вартості активів та зобов'язань.
Відстрочені податкові активи та зобов'язання показуються у звітності згорнуто, якщо існує законне право провести взаємозалік поточних податкових активів і зобов'язань, що відносяться до податку на прибуток, що справляється одним і тим самим податковим органом, і Товариство має намір здійснити взаємозалік поточних податкових активів і зобов'язань.
Поточний та відстрочений податки за період
Поточні та відстрочені податки визнаються в прибутках і збитках, крім випадків, коли вони відносяться до статей, які безпосередньо відносяться до складу іншого сукупного доходу або власного капіталу. У цьому випадку відповідний податок також визнається в іншому сукупному прибутку або безпосередньо в капіталі відповідно.

Забезпечення
Створюється резерв на виплату відпускних у розмірі 9,62 % суми фактичного фонду оплати праці за поточний місяць та ЄСВ, нарахованого на такий ФОП.

Пенсійні зобов’язання
Державний пенсійний план з визначеними внесками - Товариство здійснює внески в Державний пенсійний фонд України виходячи з заробітної плати кожного працівника. Витрати Товариства за такими внесками включені до статті «Відрахування на соціальні заходи». Дана сума включається до витрат того періоду, коли вони фактично понесені.

Визнання доходів
Доходи від реалізації визнаються в розмірі справедливої вартості винагороди, отриманої або яка підлягає отриманню, і являють собою суми до отримання за продукцію та послуги, надані в ході звичайної господарської діяльності, за вирахуванням повернень продукції покупцями, знижок та за вирахуванням податку на додану вартість (ПДВ).

Реалізація продукції
Доходи від реалізації продукції визнаються за умови виконання всіх наведених нижче умов:
• Товариство передало покупцеві всі істотні ризики і вигоди, пов'язані з володінням продукцією;
• Товариство більше не бере участь в управлінні в тій мірі, яка зазвичай асоціюється з правом володіння, і не контролює продану продукцію;
• Сума доходів може бути достовірно визначена;
• Існує висока вірогідність отримання економічних вигод, пов'язаних з операцією;
• Понесені або очікувані витрати, пов'язані з операцією, можуть бути достовірно визначені.

Надання послуг
Дохід від надання послуг в бухгалтерському обліку відображається в момент його виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів і визначається, виходячи із ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу.
Ступінь завершеності операцій з надання послуг визначається, виходячи з питомої ваги затрат, які понесло підприємство у зв’язку з наданням послуг, у загальній очікуваній сумі затрат.

Перерахунок іноземної валюти
Операції в іноземній валюті обліковуються Товариством в національній валюті України – гривні по курсу Національного банку України на дату операції. Монетарні активи і зобов’язання, виражені в іноземній валюті, перераховуються по курсу Національного банку України на звітну дату. Всі курсові різниці включаються у звіт про прибутки і збитки.
Немонетарні статті, які оцінюються на основі історичної собівартості в іноземній валюті, перераховуються по курсу Національного банку України на дату первісної операції.

Умовні зобов’язання та активи
Умовні зобов'язання не визнаються у фінансовій звітності. Такі зобов'язання розкриваються у примітках до фінансової звітності, за винятком тих випадків, коли ймовірність відтоку ресурсів, що втілюють економічні вигоди, є незначною.


3.1. Основні облікові оцінки та судження, що використовувались при застосуванні облікової політики

Товариство використовує оцінки та припущення, які впливають на суми, що визнаються у фінансовій звітності, та на балансову вартість активів і зобов’язань протягом наступного фінансового року. Розрахунки та судження постійно переглядаються та базуються на попередньому досвіді керівництва та інших факторах, у тому числі на очікуваннях щодо майбутніх подій, які вважаються обґрунтованими за існуючих обставин. Крім суджень, які передбачають облікові оцінки, керівництво Товариства також використовує професійні судження при застосуванні облікової політики.
Найсуттєвіші оцінки та судження були такими.
Судження щодо необхідності перерахування фінансової звітності, складеної на 31.12.2017 року у відповідності МСБО 29 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляції».
МСБО 29 не встановлює абсолютного рівня, на якому вважається, що виникає гіперінфляція. Показником гіперінфляції є характеристики економічного середовища в Україні, які включають таке (але не обмежуються таким):
а) основна маса населення віддає перевагу збереженню своїх цінностей у формі немонетарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті. Суми, утримувані в національній валюті, негайно інвестуються для збереження купівельної спроможності;
б) основна маса населення розглядає грошові суми не в національній грошовій одиниці, а у відносно стабільній іноземній валюті. Ціни можуть також наводитися в цій валюті;
в) продаж та придбання на умовах відстрочки платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду відстрочки платежу, навіть якщо цей строк є коротким;
г) відсоткові ставки, заробітна плата та ціни ,індексуються згідно індексу цін;
ґ) кумулятивний рівень інфляції за трирічний період наближається до 100 % або перевищує цей рівень.
На кінець 2017 року розрахований кумулятивний рівень інфляції за 2015-2017 роки не перевищив показник 100 % і склав 83,14 %.
Дані МВФ показують, що трирічні кумулятивні екскаватори інфляції наявні, але немає значного перевищення рівня 100 % станом на 31.12.2017 року. Аналіз макропоказників розвитку економіки України свідчать про зниження факторів кумулятивної інфляції на наступний 2018 рік. Тобто, якісні показники підтверджують, що Україна на 31.12.2017 року не є гіперінфляційною країною.
Проаналізувавши інші критерії, ми вважаємо, що за показниками наведеними у підпунктах в) і г) параграфа 3 МСБО 29 економічний стан в Україні не відповідає ситуації, що характеризується гіперінфляцією. Швидке сповільнення інфляції у 2017 році дозволило НБУ понизити облікову ставку в 6 разів протягом року – із 22 до 14,5 % річних. Як наслідок, у 2017 році спостерігалося зниження відсоткових ставок за депозитами. Крім цього, індекс споживчих цін у серпні 2017 року складав менше 100 %. Також, не можна стверджувати, що продаж та придбання на умовах відстрочки платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду відстрочки платежу, тим паче, якщо цей строк є коротким.
Відмічаємо, що МСБО 29 має бути застосований з самого початку періоду, в якому існування гіперінфляції ідентифіковане. Станом на дату підписання фінансової звітності існування гіперінфляції в Україні не ідентифіковано.
Мінфін із приводу застосування даного стандарту при складанні звітності за 2017 рік на дату підписання цієї звітності керівництвом Товариства не видав жодних нормативних або інших рекомендаційних документів.
Враховуючи вище наведене, нами прийнято рішення не застосовувати МСБО 29 «Фінансова звітність в умовах гіперінфляції».
Але протягом 2018 року ми будемо контролювати цю ситуацію та аналізувати як кількісні фактори кумулятивної інфляції, так і якісні макропоказники, що позитивно впливають на економічний розвиток, які, в свою чергу, є факторами, що впливають на зниження кількісних інфляційних складових.
Товариство регулярно перевіряє свої активи щодо можливого знецінення. Під час визначення того, чи потрібно визнавати витрати на формування резервів під знецінення, керівництво Товариства застосовує професійні судження про наявність ознак, що свідчать про зменшення майбутніх грошових потоків за активами, перш ніж може бути виявлено знецінення за окремим активом. Під час розрахунку майбутніх грошових потоків Товариство застосовує оцінки на основі минулого досвіду щодо витрат, пов’язаних з активами з подібними характеристиками ризику, аналогічними до тих активів Товариства, які використовувалися для прогнозування майбутніх грошових потоків. Методика та припущення, що використовуються для оцінки сум і строків майбутніх грошових потоків, постійно аналізуються для уникнення будь-якої розбіжності між розрахунковими і фактичними витратами.
Невизначеність оцінок

У процесі застосування облікової політики керівництво Товариства використовувало свої судження та здійснювало оцінки при визначенні сум, відображених у фінансовій звітності. Найбільш суттєве використання суджень та оцінок включає:

Безперервність діяльності

Керівництво підготувало дану фінансову звітність на основі припущення про безперервність діяльності. Дане судження керівництва базується на розгляді фінансового стану Товариства, поточних планів, прибутковості операцій і доступі до фінансових ресурсів, а також на аналізі впливу ситуації на фінансових ринках на операції Товариства.

Справедлива вартість фінансових інструментів

У випадках, коли справедлива вартість фінансових активів та фінансових зобов’язань, що обліковуються у звіті про фінансовий стан, не може бути отримана шляхом спостережень за активними ринками, вона визначається за допомогою набору технік оцінювання, що включають доступну ринкову інформацію. Товариство регулярно проводить аналіз поточних фінансових інвестицій (строкових депозитів) та дебіторської заборгованості на предмет зменшення корисності. Товариство використовує своє судження при оцінці збитків від зменшення корисності в ситуаціях, коли покупець або банк, в якому розміщено строковий депозит, зазнає фінансових труднощів і відсутній достатній обсяг фактичних даних про аналогічних покупців або банків. Товариство аналогічним чином оцінює зміни майбутніх грошових потоків на основі даних спостережень, що вказують на несприятливу зміну в статусі погашення зобов’язань дебіторами в складі групи, що співвідноситься з випадками невиконання зобов’язань за активами у складі групи. Керівництво використовує оцінки, що базуються на історичних даних про історію збитків стосовно активів з аналогічними характеристиками фінансового та ринкового ризику й об’єктивних ознак зменшення корисності за групами строкових депозитів і дебіторської заборгованості. Товариство використовує своє судження при коригуванні даних спостережень стосовно групи строкових депозитів або дебіторської заборгованості для відображення поточних обставин.

3.2. Зміни в обліковій політиці та принципах розкриття інформації

В звітному періоді облікова політика не переглядалася

3.3. Нові та переглянуті стандарти

Товариство вперше застосовує деякі нові стандарти і поправки до чинних стандартів, які вступають в силу для річних періодів, що починаються 1 січня 2017 року або після цієї дати. Товариство не застосовувала опубліковані достроково стандарти, роз'яснення або поправки, які були випущені, але не вступили в силу.
Характер і вплив цих змін розглядаються нижче. Хоча нові стандарти і поправки застосовувалися вперше в 2017 році, вони не мали істотного впливу на річну фінансову звітність Товариства. Характер і вплив кожного нового стандарту (поправки) описані нижче:
Поправки до МСБО (IAS) 16 і МСБО (IAS) 38 «Роз'яснення допустимих методів амортизації»
Поправки роз'яснюють принципи МСБО (IAS) 16 «Основні засоби» і МСБО (IAS) 38 «Нематеріальні активи», які полягають в тому, що виручка відображає структуру економічних вигод, які генеруються в результаті діяльності бізнесу (частиною якого є актив), а не економічні вигоди, які споживаються в рамках використання активу. В результаті заснований на виручці метод не може використовуватися для амортизації основних засобів і може використовуватися тільки в рідкісних випадках для амортизації нематеріальних активів. Поправка застосовуються перспективно і не впливає на фінансову звітність Товариства, оскільки воно не використовувало заснований на виручці метод для амортизації своїх необоротних активів.
Поправки до МСБО (IAS) 27 «Метод пайової участі в окремих фінансових звітах»
Поправки дозволяють організаціям використовувати метод дольової участі для обліку інвестицій в дочірні, асоційовані та спільні підприємства в окремих фінансових звітах.
Організації, які вже застосовують МСФЗ і приймають рішення про перехід на метод дольової участі в своїх окремих фінансових звітах, повинні застосовувати цю зміну ретроспективно. Поправки не впливають на фінансову звітність Товариства.
«Щорічні удосконалення МСФЗ, період 2012-2014 рр.»
Даний документ включає в себе наступні поправки:
МСФЗ (IFRS) 5 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»
Вибуття активів (або ліквідаційних груп) здійснюється, як правило, за допомогою продажу або розподілу між власниками. Поправка роз’яснює, що перехід від одного методу вибуття до іншого повинен вважатися не новим планом з вибуття, а продовженням початкового плану. Таким чином, застосування вимог МСФЗ (IFRS) 5 не переривається.
Дана поправка застосовується перспективно.
МСФЗ (IFRS) 7 «Фінансові інструменти: розкриття інформації»
(і) Договори на обслуговування
Поправка роз'яснює, що договір на обслуговування, що передбачає сплату винагороди, може являти собою подальшу участь у фінансовому активі. Для визначення необхідності розкриття інформації організація повинна оцінити характер винагороди і угоди відповідно до вказівок щодо подальшої участі в МСФЗ (IFRS) 7. Оцінка того, які договори на обслуговування є подальшою участю, повинна бути проведена ретроспективно. Однак розкриття інформації є необхідним для періодів, що починаються до річного періоду, в якому організація вперше застосовує дану поправку.
(іi) Застосування поправок до МСФЗ (IFRS) 7 в скороченій проміжній фінансовій звітності
Поправка роз'яснює, що вимоги до розкриття інформації про взаємозалік не застосовуються до скороченої проміжної фінансової звітності, за винятком випадків, коли така інформація являється значним оновлення інформації, відображеної в останньому річному звіті. Дана поправка застосовується ретроспективно.
МСБО (IAS) 19 «Виплати працівникам»
Поправка роз'яснює, що розвиненість ринку високоякісних корпоративних облігацій оцінюється на підставі валюти, в якій облігація деномінована, а не країни, в якій облігація випущена. При відсутності розвиненого ринку високоякісних корпоративних облігацій, деномінованих в певній валюті, необхідно використовувати ставки за державними облігаціями. Дана поправка застосовується перспективно.
МСБО (IAS) 34 «Проміжна фінансова звітність»
Поправка роз'яснює, що інформація за проміжний період повинна бути розкрита або в проміжній фінансовій звітності, або в іншому місці проміжного фінансового звіту (наприклад, в коментарях керівництва або в звіті про оцінку ризиків) із зазначенням відповідних перехресних посилань в проміжній фінансовій звітності. Інша інформація в проміжному фінансовому звіті повинна бути доступна для користувачів на тих же умовах і в ті ж терміни, що і проміжна фінансова звітність. Дана поправка застосовується ретроспективно.
Поправки не впливають на фінансову звітність Товариства.
Поправки до МСБО (IAS) 1 «Ініціатива в сфері розкриття інформації» Поправки до МСБО (IAS) 1 швидше роз'яснюють, а не значно змінюють, існуючі вимоги МСБО (IAS) 1. Поправки роз'яснюють наступне:
• вимоги до суттєвості МСБО (IAS) 1;
• окремі статті у звіті (ах) про фінансові результати та інший сукупний дохід і в звіті про фінансовий стан можуть бути дезагреговані;
• у організацій є можливість вибирати порядок подання приміток до фінансової звітності;
• частка іншого сукупного доходу асоційованих і спільних підприємств, які обліковуються за методом участі в капіталі, має бути викладена агреговано в рамках однієї статті і класифікуватися як стаття, яка буде або не буде згодом рекласифікована в чистий прибуток або збиток.
Крім цього, поправки роз'яснюють вимоги, які застосовуються при поданні додаткових проміжних підсумкових сум у звіті про фінансовий стан і звіті (ах) про фінансові результати та інший сукупний дохід. Дані поправки не впливають на фінансову звітність Товариства.
Поправки до МСФЗ (IAS) 28 «Інвестиції в асоційовані організації та спільні підприємства» дозволяють інвестору при застосуванні методу участі в капіталі зберегти оцінку за справедливою вартістю, застосовану його асоційованої організацією або спільним підприємством, яке є інвестиційною організацією, до своїх власних часток участі в дочірніх організаціях.
Ці поправки не застосовуються у фінансовій звітності Товариства.

3.4. Виправлення помилок

Ця фінансова звітність не містить виправлення помилок попередніх звітних періодів.

3.5. Стандарти, які були опубліковані, але ще не набрали чинності

Наступні стандарти та поправки до існуючих стандартів, які відносяться до фінансової звітності Товариства, але які не набрали чинності для фінансових періодів, що починаються з 01 січня 2017 року або після цієї дати, та які Товариство не застосувало достроково:
1. МСФЗ 9 “Фінансові інструменти” дата випуску - липень 2014 р. застосовуються до річних періодів, які починаються з 01.01.2018 р. Стандарт змінює класифікацію та оцінку фінансових активів. Класифікація фінансових активів залежить від застосовуваної в компанії бізнес-моделі управління ризиками та характеристик грошових потоків, передбачених договором. Оцінка можлива за амортизованою вартістю, за справедливою вартістю, а також стандарт вводить нову категорію оцінки – оцінка за справедливою вартістю через інший сукупний дохід (ССПСД). Облік за ССПСД допускається щодо наявних фінансових активів у рамках бізнес-моделі, цілі якої досягаються за рахунок отримання передбачених договором потоків грошових коштів, так і продажу фінансових активів.
2. МСФЗ 15 “Виручка за договорами з клієнтами” дата випуску - травень 2014 р. застосовуються до річних періодів, які починаються з 01.01.2018 р. Ключовий момент стандарту визначає величину виручки у розмірі очікуваної плати за переданий товар або надану послугу. З введенням стандарту виручка від сервісного договору буде ділитися на два компонента: виручка від продажу активу (визначається за справедливою вартістю) і власне виручка від надання послуг, яка буде визнаватися в розмірі меншому, ніж обумовлено в договорі, якраз на суму виділеного компонента.
3. МСФЗ 17 “Оренда” дата випуску - січень 2016 р. застосовуються до річних періодів, які починаються з 01.01.2018 р.
4. Поправки 2015 до МСФЗ для суб’єктів малого та середнього бізнесу дата випуску - травень 2014 р. застосовуються до річних періодів, які починаються з 01.01.2018 р.
Наразі керівництво Товариства оцінює вплив змінених стандартів на його фінансову звітність.

4. Розкриття інформації за статтями фінансової звітності

Нижче розкрито інформацію за статтями фінансової звітності за виключенням тих, що були розкриті безпосередньо в Балансі (Звіті про фінансовий стан) та Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід).
4.1. Активи

4.1.1. Нематеріальні активи

Нижче в таблиці наведена інформація щодо нематеріальних активів Товариства станом на 31.12.2017 р. (рядки 1000,1001 та 1002 Балансу (Звіту про фінансовий стан)) та 31.12.2016 р.:
Нематеріальні активи
2017 рік
2016 рік
Первісна вартість
2809
2027
Накопичена амортизація
943
542
Залишкова вартість
1866
1485

4.1.2. Основні засоби

Станом на 31.12.2017 р. та 31.12.2016 р. основні засоби Товариства представлені наступним чином (рядки 1010,1011 та 1012 Балансу (Звіту про фінансовий стан)):

Земельні ділянки
Будинки, споруди та передавальні пристрої
Машини та обладнання
Транспортні засоби
Інструменти, прилади, інвентар
Інші основні засоби
Всього
Первісна вартість станом на початок звітного року

27703
19490
12682
330

60205
Придбано основних засобів
115
21420
6733
4897
468
54
33687
Вибуло


875



875
Первісна вартість станом на кінець звітного періоду
115
49123
25348
17579
798
54
93017
Накопичена амортизація станом на початок звітного року

6936
8707
6119
78

21840
Збільшення амортизації придбаних об’єктів

29
835
52
19
8
943
Амортизаційні нарахування за звітний період

750
872
825
81
2
2530
Вибуло


848



848
Амортизація станом на кінець звітного періоду

7715
9566
6996
178
10
24465
Балансова вартість станом на кінець звітного періоду
115
41408
15782
10583
620
44
68552


4.1.3. Довгострокові активи

Станом на 31.12.2017 р. та 31.12.2016 р. довгострокові активи представлені наступним чином (рядок 1030, 1035, 1055 Балансу (Звіту про фінансовий стан)).:

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Довгострокові фінансові інвестиції:


що обліковуються за методо участі в капіталі інших підприємств
100
-
Інші фінансові інвестиції
3600
-
Гудвіл при консолідації
10870
-
Разом
14570
-


4.1.4. Запаси

Станом на 31.12.2017 р. та 31.12.2016 р. запаси представлені наступним чином (рядок 1101 Балансу (Звіту про фінансовий стан)).:

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Сировина і матеріали
489
525
Паливо
54
127
Тара і тарні матеріали
136
229
Будівельні матеріали
2
16
Запасні частини
4
8
Інші матеріали


Незавершене виробництво
1023
570
Готова продукція
6817
1613
Товари

-
Всього
8525
3088

4.1.5. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість, нетто

Станом на 31 грудня 2017 року та 31 грудня 2016 року торговельна і інша дебіторська заборгованість Товариства були представлені таким чином (рядки 1125, 1130 та 1155 Звіту про фінансовий стан):

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги
4459
760
Аванси постачальникам
7548
3978
Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом
76
357
Інша поточна дебіторська заборгованість
13
12
Всього
12096
5107


4.1.6. Грошові кошти
Станом на 31 грудня 2017 року та 31 грудня 2016 року грошові кошти були представлені наступним чином (рядки 1165, 1166 та 1167 Звіту про фінансовий стан):

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Грошові кошти на рахунках в банках
3831
1281
Грошові кошти в касі
-
-
Всього
3831
1281


4.2. Власний капітал

Станом на 31 грудня 2017 року та 31 грудня 2016 року статутний капітал Товариства становить 1500 тис. грн., розділений на 6 000 000 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. За 2017 рік розмір статутного капіталу не змінився.
Власний капітал Товариства станом на 31 грудня 2017 року та 31 грудня 2016 року було представлено наступним чином (рядки 1400 – 1495 Звіту про фінансовий стан):

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Зареєстрований (пайовий) капітал
1500
1500
Емісійний дохід
935
935
Нерозподілений прибуток
(непокритий збиток)
521
(2233)
Всього
202
2956



4.3. Зобов’язання
4.3.1. Позики

Станом на 31 грудня 2017 року Товариство має довгострокові зобов’язання:

Контрагент
Заборгованість
31 грудня 2017 року
31 грудня 2016 року
ПрАТ “Компанія Асоціація Україна”
позика
6286
6286
ТОВ «Голден тайл»
позика
2417
2417
ТОВ «Майдан Вильський кар’єр»
позика
4830
5594
ПАТ «Голден Гейт Бізнес»
позика
1510
1510
ТОВ «Райффазен лізинг Аваль»
фінансовий лізинг
-
925
Всього

15043
16732

4.3.2. Торгівельна та інша кредиторська заборгованість

Станом на 31 грудня 2017 року та 31 грудня 2016 року торгівельна та інша кредиторська заборгованість були представлені наступним чином (рядки 1615 та 1690 Звіту про фінансовий стан):

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Заборгованість постачальникам за товари, роботи, послуги
20576
10890
Інша кредиторська заборгованість
20151
572
Всього
40727
11462

4.3.3. Передплати отримані та інші короткострокові зобов’язання

Станом на 31 грудня 2017 року та 31 грудня 2016 року передплати отримані та інші короткострокові зобов’язання були представлені наступним чином (рядки 1620, 1625, 1630, 1635 та 1640 Звіту про фінансовий стан):

31.12.2017 р.
31.12.2016 р.
Передплати отримані
48375
24069
Кредиторська заборгованість перед бюджетом
1938
263
Кредиторська заборгованість зі страхування
236
113
Кредиторська заборгованість з оплати праці
963
443
Доходи майбутніх періодів
76
76
Всього
51588
24964

4.4 Фінансові результати

Виручка від реалізації

Виручка від реалізації за 2017 рік та за аналогічний період попереднього року була представлена наступним чином (рядок 2000 Звіту про сукупний дохід):


2017 рік
2016 рік
Виручка від реалізації товарів, робіт, послуг
60778
44586
Всього
60778
44586

4.4.2. Собівартість реалізації

Собівартість від реалізації за 2017 рік та за аналогічний період попереднього року була представлена наступним чином (рядок 2050 Звіту про сукупний дохід):


2017 рік
2016 рік
Собівартість реалізації
35609
36614
Всього



4.4.3. Адміністративні витрати

Адміністративні витрати за 2017 рік та за аналогічний період попереднього року були представлені наступним чином (рядок 2130 Звіту про сукупний дохід):

Адміністративні витрати
2017 рік
2016 рік
Електроенергія
128
107
Телекомунікаційні послуги
96
89
Відрядження
5
4
Послуги : інтернет, річний звіт
987
948
Канцтовари
136
126
Розрахунково-касове обслуговування
420
370
Амортизація
389
306
Заробітна плата
1450
1305
Внески на ФОП
309
259
Матеріали
148
134
Реєстрація робіт з екологічного вивчення надр
1269
1139
Транспортні витрати
181

Всього
5518
4787




4.4.4. Витрати на збут

Витрати на збут за 2017 рік та за аналогічний період попереднього року були представлені наступним чином (рядок 2150 Звіту про сукупний дохід):

2017 рік
2016 рік
Послуги залізниці –ж.д тариф
147
60
Оренда техніки
182
12
Амортизація
225
68
Заробітна плата
1336
257
Внески на ФОП
61
56
Матеріальні витрати
438
57
Ремонт основних засобів
1724

Транспортно-експедитиційні послуги
9577

Паливо
525

Гарантійний ремонт
5

Електроенергія
23

Інші
182

Всього
14425
510

4.4.5. Інші операційні доходи та витрати

Інші операційні доходи та витрати за 2017 рік та за аналогічний період попереднього року були представлені наступним чином (рядки 2120 та 2180 Звіту про сукупний дохід):

Інші операційні доходи
2017 рік
2016 рік
Оприбуткування матеріалів від списання основних засобів

199
Інші доходи операційної діяльності
1706

Всього

199

Інші операційні витрати були представлені наступним чином:
Інші операційні витрати
2016 рік
2015 рік
Послуги


Оренда землі
1754
1231
Визнані штрафи, пені, неустойки
229
24
Лікарняні за рахунок підприємства
134
72
Списання матеріалів


Пільгові пенсії
328
254
Благодійна допомога
174
12
Податки
1076
277
Реалізація оборотних активів
914

Інші
46

Всього
4655
1870


4.4.6. Фінансові доходи та витрати
Фінансові доходи представлені наступним чином:

Інші фінансові доходи
2017 рік
2016 рік
Отримання фінансової допомоги
1104
1008
Всього
1104
1008

Фінансові витрати були представлені наступним чином:
Фінансові витрати
2016 рік
2015 рік
Фінансовий лізинг
1254
1656
Всього
1254
1656
4.4.7. Інші доходи

Інші доходи за 2017 рік та за аналогічний період попереднього року були представлені наступним чином (рядки 2240 Звіту про сукупний дохід):

Інші фінансові доходи
2017 рік
2016 рік
Інші доходи
1386

Всього
1386
-


5. Управління ризиками

Управління ризиками відіграє важливу роль у господарській діяльності Товариства.
Загальна програма управління ризиками Товариства спрямована на фінансові ризики, а також на операційні та юридичні ризики.
Головним завданням управління фінансовими ризиками Товариства є приведення своєї діяльності у відповідність установленим чинним законодавством України критеріям та нормативам платоспроможності, якості активів, ризиковості операцій та ліквідності для забезпечення стабільної діяльності, а також запобіганням можливим втратам капіталу через ризики, що притаманні діяльності підприємств харчової промисловості. Управління операційними та юридичними ризиками забезпечує належне дотримання внутрішніх регламентів та процедур з метою їх мінімізації.
Опис політики управління ризиками Товариства по відношенню до основних видів ризиків, характерних для даного звітного періоду, представлено нижче.

Ринковий ризик
Ринковий ризик являє собою ризик знецінення фінансових інструментів Товариства внаслідок зміни ринкової кон’юнктури. Товариство планує встановлювати ліміти щодо максимального рівня прийнятного ризику по відношенню до конкретного інструменту та/або групи інструментів і намагатися контролювати їх відповідність чинному законодавству.

Ризик ліквідності
Ризик ліквідності виникає при нездатності Товариства забезпечити своєчасне виконання своїх грошових зобов’язань, яка визначається збалансованістю між сумами ліквідних активів та строками і сумами виконання зобов’язань Товариства, а також строками та сумами інших джерел і напрямів використання коштів.
З метою обмеження зазначеного ризику керівництво забезпечує доступність різноманітних джерел фінансування. Керівництво також здійснює управління активами із врахуванням ліквідності, а також щоденний моніторинг очікуваних грошових потоків та ліквідності.
Управління ліквідністю Товариства здійснюється через проведення аналізу розривів активів та пасивів за строками погашення; підтримання рівня ліквідних активів, необхідного для врегулювання зобов’язань при настанні строку їх погашення; забезпечення доступу до різноманітних джерел фінансування; створення планів на випадок виникнення проблем з фінансуванням та здійснення контролю за відповідністю балансових коефіцієнтів ліквідності законодавчим вимогам.


6. Операції з пов’язаними сторонами

Відповідно до МСБО 24, Товариство розкриває інформацію щодо пов’язаних осіб (сторін). Пов'язаними особами вважаються особи, якщо одна особа має можливість контролювати іншу особу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових та операційних рішень іншою особою. Таким чином, до пов’язаних осіб Товариство відносить: членів правління та членів наглядової ради як провідний управлінський персонал у розумінні МСБО 24; та членів сімей членів правління, наглядової ради як групу інших пов’язаних сторін.
Товариство має довгострокові фінансові зобов’язання перед ПрАТ «Компанія Асоціація Україна» в сумі 6286 тис. грн., яка є пов’язаною стороною.
Кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи є громадяни України:
• Шеветовський Валентин Валентинович, Україна, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Бобриця, вул. Нова, буд. 15
• Шеветовська Ганна Валентинівна, Україна, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Бобриця, вул. Нова, буд. 15

7. Договірні та умовні зобов’язання

Станом на 31.12.2017 р. Товариство не ідентифікує умовних зобов’язань та умовних активів у розумінні МСБО 37. Активи Товариства на 31.12.2017 р. не перебувають у заставі.

8. Події після дати балансу

Датою затвердження фінансової звітності Товариство визначає 08.02.2018 року. Це дата розгляду та затвердження фінансової звітності наглядовою радою до подання регулятору та публікації, що в розумінні МСБО 10 є датою затвердження до випуску.
З 01.01.2018 р. по 08.02.2018 р. Товариство не ідентифікувало подій, які б вимагали коригування після звітного періоду.

9. Судові розгляди

Станом на 31.12.2017 р. та на дату подання даної фінансової звітності Товариство не отримувало претензій від сторонніх організацій, проти Товариства не були подані судові позови, Товариство не було притягнуто до судових справ.

10. Відповідність вимогам чинного законодавства з державного
регулювання діяльності акціонерних товариств

Чисті активи Приватного акціонерного товариства «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» станом на 31.12.2017 р. мають позитивне значення та складають 2956 тис. грн., перевищуючи розмір зареєстрованого статутного капіталу на 1456 тис. грн., що відповідає вимогам ст. 155 Цивільного кодексу України.
В 2017 році значні правочини (вартість майна або послуг, що є їх предметом, становить від 10 до 25 відсотків вартості активів за даними останньої річної консолідованої фінансової звітності), відповідно до ст. 70 Закону України “Про акціонерні товариства”, були вчинені примітка 29 «Відповідність вимогам чинного законодавства з державного регулювання діяльності акціонерних товариств» до річної консолідованої фінансової звітності за 2017 рік).
Згідно договору відступлення частки вимоги від 20.01.2017 року групою придбано корпоративні права ТОВ «Керамік-Арт» а розмірі 50 % статутного капіталу вартістю 3000 тис. грн. Згідно договору відступлення частки вимоги (купівлі-продажу) від 02.02.2017 року придбано корпоративні права ТОВ «Керамік-Арт» а розмірі 50 % статутного капіталу вартістю 12900 тис. грн.
Подій, які могли б вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначених частиною першою ст. 41 Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” у 2017 році не відбувалося.


Керівник Прокопишин О.В.


Головний бухгалтер Пилипенко Г.М.

д/н

д/н

д/н